Пещера Орлова чука до Червен.

Пещера Орлова чука се намира в пределите на Северна България, в рамките на Природен парк „Русенски Лом“, в Източната Дунавска равнина. В рамките на природния парк се намират множество забележителности, сред който Ивановските скални манастири или още наричани църкви, Средновековния град Червен и едноименната крепост, както и уникалния Басарбовски скален манастир. Тук има сгушени множество малки селца, в които да отседнете и да се насладите на района. Едно от историческите села тук с известна доза туристическа посещаемост е село Червен. То отстой на около десетина километра от пещерата и има много удобна за отсядане къща за гости. До самата пещера Орлова чука има хижа, но условията в нея са доста по-полеви. Удобството и уюта на къщата за гости, приветства семейства и приятели, които отсядат в селото, за да прекарат няколко спокойни и изпълнени с вълнение дни.

Пещера Орлова чука
Пещера Орлова чука

Пещерата е разположена точно на левия бряг на река Черни Лом, който е изключително живописен. Района е много подходящ за разходки, пикници и има много добре обозначени еко пътеки. Може да ловите риба, да си направите барбекю на открито и да практикувате скално катерене, ако искате. Историята на пещерата датира още от епохата на Каменната ера и примитивните хора. За това свидетелстват множеството открити в нея примитивни оръдия на труда, от рода на сечивата. Намерени са и множество скелети на мечки в района на пещерата и в нея. Най-близко разположения град е Две Могили, на около 11 километра, а големият град Русе е на около 50 километра. Пещерата Орлова чука е открита за света през 1941 година от един овчар. Историята й много наподобява тази на приказните и откриването й става съвсем неволно и случайно. След множество проучвания, през 1961 пещерата е благоустроена за масови посещения и е обявена през 63-та за природна забележителност. Не може да се опише магията и красотата на нещо, което трябва да се посети и види задължително. Името на пещерата води началото си от величествените орлови гнезда, накацали по скалните венци на входа й. След пещерата „Духлата“, тази е втората най-дълга пещера в рамките на България. В нея намират обиталище много прилепи целогодишно, като защитените видове южен и голям подковонос, се срещат само тук. Тъй, като естествения вход на тази чудновата феерия от галерии и зали, се извисява на над 40 метра височина, над река Черни Лом, при облагородяването й е изграден изкуствен вход с каменни стъпала, разположен доста по-ниско от естествения. Самата пещера е сложен лабиринт от малки и големи зали, галерии, пропасти и тунели. Скалните образувания тук са малко, но много красиви.

Любопитен факт е така наречената „Концертна зала“ на Орлова чука. Има традиция в нея да се изнасят музикални концерти, водеща началото си от 1977 година с концерта на местната Русенска симфонична група. През Август е и традиционния Събор на пещерата, придружен с концерт съответно. Добрата акустика в залата е среда за множество концертни изяви. Именно в „Концертната зала“ се намира и високия около 4 метра сталактит, с диаметър от 50 сантиметра, наречен „Големият сталактит“. На запад от тази зала се намира „Голямата галерия“ съпътствана от красиви синтрови езера. Най-голямата и добре устроена за посетители зала в пещерата Орлова чука е залата „Големите сипеи“. Стенните и синтрови образувания са много интересни и можете да откриете редица интересни форми, които наподобяват.

В района на природния парк и село Червен има много за гледане и посещаване. Богатото историческо минало на този край, на страната е оставило наследството си тук, сред красивата природа. Не може да отседнете в Червен и да не посетите пещерата Орлова чука, както не може да пропуснете и уникалните, изсечени в скалистите склонове Иванови скални манастири. Стратегически за Средновековна България център, Червен ни е оставил историческото си велико минало в лицето на Средновековната крепост Червен. Да вдишаш от чисти въздух на природата и да станеш част от Великото българско наследство е просто – посетете село Червен и околностите му!