Скалните църкви до Иваново и Червен в природен парк Русенски Лом.

Скалните църкви в района на Природен парк „Русенски Лом“ не са рядкост. Тук, като прелетни птици или по скоро, като килийки на медна пита, на скалите са накацали, хиляди отвори и вдълбавания, които няма да повярвате, че са църкви и манастири. По същество Природния парк обхваща долините на реките Черни и Бели Лом, които се вливат в една обща река Русенски Лом. Природата тук е изключително красива, ломовете на скалите са живописни и каньоновидния характер на местността е богат на скални образования. Наред с това богатото историческо минало от Средновековния град Червен, налага създаването на парка, с цел опазване на този ценен за страната район. Природните стихии тук сякаш са си поиграли със скалите от варовиков карст и са създали редица скални ковьори, колоси и ниши. Сред скалните феномени тук са „Вятърната пещера“; „Скалната гъба“; „Скалния мост“ и неповторимите скални църкви.

Ивановски скални манастири

Скални църкви Иваново


Въпреки, че тези скални манастири са по-близо до село Иваново, отстоянието им от Червен е съвсем малко. Река Русенски Лом тече, през дълбок и зрелищен пролом. Отвсякъде се опасва от надвиснали отвесни скали, в които незнайно как много високо са изсечени множество църкви, монашески килии и параклиси. Обитавани преди от монаси-отшелници, избягали от светската суета, днес тези скални чудеса са привлекателна сила, за много туристи. Ивановския скален комплекс от скални ниши се отличава с изключителните си запазени стенописи, в шест от скалните църкви. Поради доброто си състояние този комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО, като Световно културно наследство. Една от най-добре запазените и основни църкви в комплекса е тази на Света Богородица. Намира се на височина около 40 метра в скалистия отвес. Самата църква представлява малък параклис в естествена скална пещера. Местността се нарича Господев дол и скалните манастири тук са посещавани често от българските царе. Тази църква е била покровителствана от цар Иван Александър и е една от най-богато зографисаните. Образите на светци и Евангелските сцени са толкова живописни, че трябва да се видят! Тази скална обител освен често посещавана от българските царе е била и щедро дарявана. Факта, че Средновековния град Червен е бил в близост до нея, я прави влиятелна. В града е било седалището на митрополита и това още повече подкрепя духовния живот и развитието му в района. През 13-14 век Цар Иван Асен дарява средства, за изграждането на манастир посветен на Архангел Михаил. По това време не само този район, но и цяла Североизточна България е била богата на скални манастири.

Скалните църкви и Митрополитската Катедрала в Червен

Близо до село Червен, запазило името си още от Средните векове, на една ръка разстояние се намира крепостта и останките на Средновековния град Червен. През епохата на Средновековието в България той е бил основен и важен център на духовенство и държавна отбрана. Ако отседнете в тихото и спокойно селце, можете лесно да се насладите на туристическа обиколка, на местната забележителност. Наравно с Ивановските скални манастири, запазения добре град е задължителен за посещение. Едно от най-интересните му запазени обекти са Митрополитската катедрала и църквите около нея. В града са разкрити 13 на брой църкви. Катедралата е разположена най-високо, до болярския дворец. Църквите са в стила на Търновската архитектурна школа и са датирани от втората половина на 14 век. Смята се, че са построени набързо, под напрежението от заплахата, на надвисващото Турско господство. Катедралата има квадратна кула, може би на 4 етажа тогава. Тя лежи на основите на подковообразна кула от ранно Византийския период. С подвижен мост катедралата се свързва с града. Останките запазени и до днес, не могат да разкрият цялото величие на този важен град, но са добре запазени и дават голяма представа, за цялостния Средновековен Червен.

Посещението на село Червен, скалните църкви и богатата на природни и исторически дадености местност е задължително за всеки българин. Духа на народа ни витае във въздуха по особен начин и спокойствието се смесва с острото чувство на гордост. Един уикенд тук или Лятно приключение сред природата ще обогати всеки търсещ спокойствието и тишината на българското село.