Средновековен град Червен и село Червен, Русенско.

Средновековен град Червен се намира в близост до едноименното село Червен, в Природния парк „ Русенски Лом“. Навярно много от вас знаят за него, други не. Като цяло района на Поломието следващ течението на реката Русенски Лом е богат на природни и исторически забележителности.

Средновекожен град Червен
Средновековен град Червен

Няма, как да не сте посещавали световно известните Ивановски скални църкви или Басарбовския скален манастир. Ако не сте го правили все още, то направете го, така ще съчетаете тези посещения с това на Средновековния град. Село Червен е малко, спретнато и китно, в него може да отседнете в известната Недина къща за гости, разположена на брега на реката. От там обиколката на описаните забележителности е лесна и местните гидове, никога не отказват услугите си. Само едни около трийсетина километра делят селото от град Русе. Скалисти меандри опасват местността и пътя към селото. Още в далечината може да видите неясните очертания на Средновековен град Червен, кацнал на един от скалистите ридове и гледащ величествено към реката, бушуваща долу. Днес този град е обявен за археологически резерват.

Всъщност цялата му история започва далеч във времето още при Траките. Тези места през 12 век преди Христа са били обитавани именно от тях. Но точно през периода на Втората Българска Държава тук се издига една от най- съществените Средновековни крепости. Сега само по останките можем да гадаем, за величието на града и по историческите описания за важността му. Зидовете датирани от преди около 7 века са старателно проучени, разкрити и представени на туристите. Археологическите разкопки са дълги и разкриват останки от вътрешни крепостни стени. Те са опасани и подсилени с бастиони и бойни кули. Имало е външен и вътрешен град, както при повечето Средновековни организации на селища. Външния град е бил в подножието на скалистия хълм. От вътрешния град са разкрити останки на болярски дворец, църква на митрополията и висока кула за наблюдение и охрана от около 12 метра. Тази охранителна кула е единствената толкова добре запазена по българските земи и служи за възстановяването на „Балдуиновата кула“ на Царевец. В Средновековен град Червен са открити руините на общо 11 църкви. Архитектурно те са в стила на храмовете разкрити в Несебър от 14 век. Болярската църква е най-значимата и богато украсена. Повратна точка в разцвета на този бастион-град е годината 1235, когато Червенската Митрополия го избира за свое седалище. Вярва се, че повечето църкви, както и тази на Митрополита разположена най-високо до царския дворец, са построени в годините преди Турското нашествие.
Наличието на Митрополията спомага и силното в района развитие на духовенството и изграждането на многото скални църкви, килии на монаси и параклиси. Така всъщност се появяват Ивановския скален комплекс и множеството други скални църкви в региона, накацали по скалния, виещ се релеф. Града е имал водопроводна система, примитивна под формата на канал, снабдяващ жителите с вода от реката. Множество занаяти, като златарство, железарство, строителство и други за били силно развити тук.

През 1388 Турците слагат крайна точка на велия възход на града и го превземат. От тази дата Средновековен град Червен запазва известни административни функции, но силно запада и ни оставя само каменното си величие и исторически хроники. Повечето дребни експонати от разкопките на това магично място се намират в Националния Исторически музей, Националния Археологически музей и Историческия музей на град Русе. Става въпрос за монетни съкровища, инструменти на труда, накити, керамика и други.

Годината, в която Средновековен град Червен е обявен за Археологичен резерват е 1965, от тогава на сам туристите могат да усетят духа на историята на това място. Често пъти скептично подхождаме към такива обекти, но магията на това място, обединено с красивата природа, резкия и насечен релеф на долината на реката и магическите скални църкви, ни грабва, увлича и ни се иска пак да се върнем тук. Посетете село Червен, подарете си незабравим отдих и обиколете околността, наистина си заслужава!